Nadwar deutsch

Turizmus

NemesnádudvarHazánk egyik legszebb borvidékén, az Alföld déli részén, csendes környezetben fekszik egy kis község, Nemesnádudvar.
Az itt lakók büszkék sváb származásukra, őseik a 18. században, a mai Dél-Németország vidékeiről érkeztek a faluba. A barátságos település utcái, házai magukon viselik a sváb építészeti kultúra jegyeit.
A községbe érve alacsony homlokzatú, meglepően kis ablakokkal, ám annál nagyobb ajtókkal tagolt tájjellegű házacskák sorakoznak szorosan egymás mellett. Aki már járt bortermelő vidéken, vagy hagyományos pincefaluban, jól tudja, hogy ezek a házak borospincéket rejtenek. A föld mélyébe vájt pincelyuk szolgál a bor érlelésére, tárolására,a fölé épített présházban pedig maga a szőlőfeldolgozás történik. A nemesnádudvari pincék falai között olyan kiváló borok találhatók meg, mint a hagyományos műveléssel termesztett Kadarka, vagy a kiváló minőségű Chardonnay, Rajnai rizling, Olaszrizling, Cserszegi fűszeres, Kékfrankos, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon. A fenséges borok a faluval egybeépült 600 borospincét számláló pincefaluban érlelődnek.

Nemesnádudvar pincesorA nemrégiben alakult Nemesnádudvari Borbarátok Egyesületének egyik fő céljai a helyben termelt borok népszerűsítése, a pincefalu kihasználatlanságának megszüntetése és a borszerető közönség minőségi italokkal történő kiszolgálása. A 17, javarészt fiatal borász összefogásával létrejött egyesület nagyszerű elegye a fiatalos tettvágynak, az új módszerek kipróbálásnak, valamint a tapasztalt borászok szakértelmének.

Milyen ünnep is lenne fontos a bortermelő község életében, ha nem a borünnep? A nemesnádudvari borok minél szélesebb körökben történő megismertetését és a mulatozást szolgálja az évente megrendezésre kerülő Szent Mihály Napi Újbor Ünnep, minden év szeptember utolsó hétvégéjén, ami idén 2015. 09. 25-27-ére esik. Ugyancsak ez év május végén tartják első ízben a pincesoron a Nemesnádudvari Nemzetközi Vadgasztronómiai és Borfesztivált 2015. 05. 30-án. A pincesoron sétálva térhetnek be az érdeklődők a Bormúzeumba, ahol a Hajós-Bajai borvidék termelőinek kiállított borai tekinthetők meg, ami borkóstolóval összekötve nyújt maradandó élményt a látogatónak.
Nemesnádudvari templom

A Bormúzeumtól néhány lépésre található az 1736-ban épült római katolikus templom, melynek gyönyörű belső díszítésének kiemelkedő elemei a Kuczka Mihály által festett freskók. A templom már a faluközpont része, ahol egymás mellett sorakoznak az olyan fontos intézmények, mint a polgármesteri hivatal, általános iskola, művelődési ház, gyógyszertár, posta, takarékszövetkezet épülete. A község életében – ahogy az a bortermelésből is következtethető – a mezőgazdaság kiemelt szerepet játszik. Ezen felül az önkormányzat minden követ megmozgat, hogy kiérdemelje a vállalkozásbarát jelzőt. A számos helyi vállalkozás között kiemelkedő a fafeldolgozással foglalkozók száma.

Önkormányzat

Nemesnádudvar címer

6345 Nemesnádudvar, Szentháromság tér 1.
Telefonszám: +36-79/478-211
Faxszám: +36-79/478-211/1

E-mail: polgarmester@nemesnadudvar.hu

Polgármesteri Hivatal

6345 Nemesnádudvar, Szentháromság tér 1.

Telefonszám: +36-79/478-211
Faxszám: +36-79/478-211/1

ÜGYFÉLFOGADÁS:

Hétfő: 8:00-12:00 12:30-16:00
Kedd: 8:00-12:00 12:30-16:00
Szerda: 8:00-12:00 12:30-16:00
Csütörtök: nincs ügyfélfogadás
Péntek: 8:00-12:00  

Térkép